«Матуся – сонце родини»

"Ще в колисці немовля - слово "мама" промовля. Найдорожче в світі слово, так звучить у рідній мові. Мати, матінко, матуся, мамо, мамочко, мамуся, називаю тебе я, рідна ненечко моя".

Свято матері – одне з найдавніших в історії людства, яке походить від давньогрецького культу матері. Містерії, присвячені культу відповідних богинь, проходили навесні у багатьох країнах. В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сімейного вогнища, яка грає величезну роль у вихованні дітей та їхньому майбутньому, яка боролася за духовне збереження своїх дітей. Саме мама прищеплює дитині любов до рідної землі.

Не даремно День матері відзначається у другу неділю травня, адже травень є місяцем Пречистої Діви Марії, Божої матері. Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців, яка стала опікункою лицарів українського духу — козацтва. До неї звертаються, коли потрібні заступництво та допомога, саме тому це свято має ще й релігійне підґрунтя. Крім цього, у травні Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю у весняні квіти, це символізує дорогу в життя, працю та радість.

У цей час, коли іде війна, лунають вибухи й стільки горя навколо, ми хочемо, щоб нас пригорнула до себе матуся і захистила від темних хмар, що над нами. Саме тепер у наших матусь України найсильніша молитва за своїх дітей, воїнів, збереження рідної землі, за мир і світле, незалежне майбутнє нашого молодого покоління. Не зважаючи на сьогодення, наші матусі сильні духом, зберігають свої родини, виховують дітей, працюють та допомагають воїнам. Мати - символ добра, надії, щастя, яка створює сім'ю та домашній затишок.

Сучасна жінка - господиня, жінка-мати, жінка-бізнесвумен. Але є серед нас ті, хто присвятив своє життя сімейному добробуту та повністю віддав себе родині та вихованню дітей. Так, мова йде про багатодітних матусь. Шана Вам та низький уклін!

На фото: родина Шовтенко з с.Тростинка (в родині налічується 9 дітей та очікується десята); родина Смогунових (7 дітей) Васильківської ТГ; родина Бондарчук с. Головурів Вороньківскої ТГ (5 дітей); родина Манейчик с.Мусійки, Іванківська ТГ (10 дітей), родина Бенедик Згурівська ТГ (5 доньок, мама Оксана, староста села, тато - в даний час на фронті захищає Україну від ворожої навали).


 


14 травня, Україна відзначала День матері, хочемо висловити вдячність матусям багатодітних родинах Сквирської громади, Бондар Зінаїді с. Тарасівка, яка спільно зі своїм чоловіком Петром Степановичем (нині покійним) створили дитячий будинок сімейного типу. Всього родина Бондарів виховала 35 дітей, має 22 онуки. На даний час в дитячому будинку виховується 14 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Зінаїда Дмитрівна приділяє велику увагу вихованню дітей. В сім'ї є все необхідне для навчання, виховання та розвитку дітей.

Вона є почесним громадянином м. Біла Церква та занесена в золотий Фонд міста. За материнській самовідданості, зразкове виховання дітей га забезпечення умов для всебічного їх розвитку Зінаїда Дмитрівна нагороджена відзнакою Президента України «Орденом княгині Ольги» ІІ та Ш ступенів.

Зінаїда Дмитрівна є прикладом для своїх дітей, люблячою матусею, берегинею роду та чудовою людиною з «великим» серцем.

Також, Козуб (Айсін) Людмилі Михайлівні – мешканці с. Стайки Ржищівської громади. Мати – Героїня, народила 5 дітей. Має нагороду – Орден Княгині Ольги ІІ ступеню.

Наразі всі дорослі чоловіки із сім’ї Козубів воюють, захищають Україну. Жінки та дівчата займаються волонтерством, плетуть сітки.

Тетяні Сліпак з с.Велика Олександрівка Пристоличної ТГ, яка виховує 7 дітей.