«Мистецькі КолоритМи» - талановита Київщина!

Семінар-навчання був поєднаний з виставкою-ярмаркою виробів майстрів, яка сяяла різними барвами на Київській площі м. Бучі. Семінар започаткований, організований та проведений Київським обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи, за підтримки Київської обласної ради, департаменту культури та туризму КОВА та Бучанської міської ради, з метою: не втратити свій генетичний код нації, підтримати та об’єднати майстрів Київщини в єдину громадську організацію задля спільної роботи, популяризації та презентації виробів майстрів в Україні та за кордоном, адже майстри Київщини заслуговують підтримки та поваги до себе, які в продовж 500 днів у боротьбі з ворогом стали волонтерами та незламними патріотами України!

Незважаючи на дощ, виставка-ярмарок розпочалася о 10.00, а об 11.30 для майстрів відбувся семінар-навчання. Семінар розпочався виступом директора Київського обласного центру народної творчості - ОЛЕНИ ЗАВАЛЬСЬКОЇ, яка наголосила, що Центр творчості завжди буде підтримувати і допомагати майстрам задля популяризації народного мистецтва.

З вітальним словом до усіх присутніх звернувся заступник міського голови Бучанської міської ради – СЕРГІЙ ШЕПЕТЬКО та заступник голови Бучанської районної державної (військової) адміністрації – ЄВГЕН РИБАЛКО.

Спікерами семінару стали поважні гості:

АННА КУЦЕНКО – директор департаменту культури та туризму КОВА /«Народні художні промисли та ремесла невід'ємна частина культурної індустрії туризму»/;

ОКСАНА ІОНОВА – начальник відділу креативних індустрій та соціокультурного розвитку Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти /«Розробка реєстру майстрів народних художніх промислів»/;

МИКОЛА ШКРІБЛЯК – заслужений діяч мистецтв України, етнограф, народний майстер, журналіст, педагог, очільник Буковинського центру культури і мистецтв, /«Актуалізація народного мистецтва(народних художніх промислів), як виразника національної ідентичності та культурної привабливості регіону»/;

ВОЛОДИМИР ЦАРУК – заступник голови Комітету туризму Торгово- промислової Палати України /«Туризм-після війни: нова роль народних ремесел та промислів у відновленні України/;

ОЛЕНА ГРОМОВА – Завідувач відділу виставкової роботи Національного Музею народної архітектури та побуту України, член Національної спілки народних майстрів України, член спілки народних майстрів «Журавка» м. Коломия;

ВАЛЕНТИНА ТКАЧ – членкиня Національної спілки майстрів України засновник «Центру Відродження Традицій БогуславськоїТГ /«Актуальні проблеми та виклики розвитку і популяризації промислів з власного досвіду. Співпраця з громадою, перспективи та успіхи»/.

Захід відбувся у теплій та затишній атмосфері. Майстри отримали не тільки навчання, а й корисні поради від поважного гостя з Буковини – Миколи Шкрібляка, який поділився своїм багаторічним досвідом. Ми щиро дякуємо Миколі Миколайовичу за приділений час та увагу нашим майстрам. Мешканці м. Буча протягом дня милувалися виробами талановитих майстрів Київщини.

Приємним подарунком для усіх присутніх та мешканців міста став народний фольклорний ансамбль «Громиця» Культурно-мистецького центру Дарницького району міста Київ, керівник – Євген Пихтін.

Висловлюємо щиру вдячність та повагу голові Бучанської міської ради – АНАТОЛІЮ ФЕДОРУКУ за сприяння у проведенні семінару-навчання та виставки народного мистецтва у м. Бучі. А також, відділу культури, національностей та релігій Бучанської міської ради, в.о. начальника – Наталії Півчук, начальнику відділу освіти Бучанської міської ради – Олегу Цимбалу та директору Бучанського ліцею № 4 – Аллі Літкевич, за надання приміщення актової зали та практичної допомоги у проведенні заходу.

Щира подяка прекрасному фотокору – Яні Гордієнко.

«Мистецькі КолоритМи» з кожним роком будуть набирати нові оберти. Київський обласний центр народної творчості разом з майстрами планують щороку збиратися на початку липня на семінарі-навчання для обговорення нагальних питань та представити більшу кількість виробів народного мистецтва не з 19 територіальних громад, а усіх 69 громад Київщини. За ініціативи майстрів, спільно, буде створена громадська організація майстрів Київської області.

Детальніше вступ семінару: video1 video2 та фото: foto