«Рік...»

Центральним експонатом виставки є роботи митця Олександра Шапошника з нині окупованого Бердянська, а також роботи майстрів з Київщини Оксани Журбас та Анни Кшановської із Боярки та Ольги Васькевич з с.Тарасівка. Неперевершені скульптури Олександра Шапошника «Мавка Берегиня», «Мавка Захисниця» та «Мавка Червона калина» стали справжньої окрасою виставки. Техніка виконання робіт металева мотанка, зроблена з проводів електромереж, що постраждали від російської агресії. Витвір має багатошарове смислове значення: перше – відродження нашої країни, друге – Україна захистила весь світ від війни. Роботи майстринь Київщини також надзвичайно вражають – українські мисткині трансформують ворожі гільзи у витвори мистецтва. На виставці зібрані десятки гільз розмальованих у різних стилях : від петриківського розпису до зображень пса Патрона.

Працівники музею і особисто його молодий ініціативний директор Владислав Альохін провели для нас захоплюючу екскурсію по виставкових залах музею, де розгорнуті експонати, які стали німими свідками російських злочинів в Україні і на Київщині зокрема. Ключове місце в експозиції займає евакуаційний міст з Демидова, через який протягом березня 2022 року волонтерам вдалося перевести більш ніж 15 тисяч людей. Не залишили нас байдужими і зразки сучасного озброєння, серед яких і ПЗРК «Stinger», з якого 7 лютого цього року був збитий ворожий літак поблизу Бахмута.

Ми залишились під великим враження від побаченого і почутого. Олена Завальська від імені обласного Центру народної творчості подякувала працівникам музею за їх титанічну працю, що не зважаючи на повітряні тривоги та ракетні обстріли вони спільно з волонтерами та військовослужбовцями ЗСУ зібрали таку велику кількість цінних експонатів.

Тож, принагідно запрошуємо всіх мешканців Київщини відвідати Національний музей-заповідник в с.Нові Петрівці. Виставка буде доступна для огляду щодня до 10 березня 2023 року з 9.00 до 16.00 години, після чого всі мистецькі експонати вирушають в м.Брюссель, де будуть представлені в приміщенні Європарламенту.

Також запрошуємо майстрів художнього розпису долучитися до мистецької акції: "Перевтілення зброї", розмалювавши попередньо підготовлені гільзи від снарядів. 

Детальніша інформація за тел.: (044) 235-82-48