«ГОРДІСТЬ КУЛЬТУРИ КИЇВЩИНИ»

Понад 30 років майстриня Наталія Козленко працює в Славутицькій централізованій бібліотечній системі на посаді завідувачки бібліотечно-інформаційним центром для дітей та юнацтва. Яскравим її захопленням є створення (мотання) авторської ляльки-мотанки. Майстриня зазначає, що під час створення ляльки-мотанки дотримується давніх традицій, канонічних правил і в той же час має індивідуальний стиль, тобто це авторська лялька – яскрава, самобутня, оригінальна.

За словами пані Наталі вона не просто виготовляє ляльки-мотанки, а відроджує у своїх доробках традиційний український одяг, старовинний український орнамент. Створені ляльки-мотанки – це образи українки і українця одягнені в український національний одяг Наддніпрянщини. Кожну найдрібнішу деталь майстриня виготовляє власноруч, в ляльках використовуються натуральні матеріали, вишивки, плетіння із джгутової нитки, вишитий одяг, стрічки-мережки, стрічки кольорові, намистини та декоративні квіти, що підкреслює автентичність народної ляльки-оберегу.

Ось уже кілька років поспіль Наталія Козленко бере участь у всеукраїнських, обласних і місцевих виставках та конкурсах традиційної української іграшки, де займає почесні місця. Також майстриня організовує майстер-класи, багато своїх робіт віддає на благодійність.

До виготовлення ляльок-мотанок пані Наталя береться тільки в доброму настрої, бо як переконана майстриня, лялька має нести добро.