Семінар: «Збереження та популяризація народних ремесел Київщини»

Семінар майстрів народного мистецтва Київської області «Збереження та популяризація народних ремесел Київщини», за підтримки Київської обласної ради, департаменту культури та туризму КОВА в програмі ZOOM, відбувся 17 лютого 2023 року об 11.00. Організатори: КЗ КОР «Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи». Питання семінару були розглянуті: міжгалузева комунікація, співпраця громадських організацій, органів державного управління та місцевого самоврядування з майстрами народних ремесел Київщини, форма та методи співпраці з майстрами народних ремесел в сучасних умовах, створення дорадчого органу при Центрі народної творчості «Ради майстрів народного мистецтва Київщини», перспективи розвитку народних ремесел в сучасних умовах. Участь взяли понад 130 учасників: майстри народного мистецтва, працівники культури відділів культури (секторів) територіальних громад, закладів культури талановитої Київщини.

Семінар розпочався вітальним словом директора КЗ КОР «Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» - Оленою Завальською.

До майстрів народного мистецтва зі словами підтримки звернулися: 

  • заступник голови Київської обласної ради – Тетяна Семенова; 
  • начальник відділу регіональної політики та культурної спадщини управління культури, департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації - Наталя Остапенко; 
  • начальник відділу креативних індустрій та соціокультурного розвитку Державного агенства України з питань мистецтв та мистецької освіти - Оксана Іонова.

Повчальні та цікаві поради були від почесного гостя - директора Буковинського центру культури і мистецтва, голови Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженого діяча мистецтв України – Миколи Шкрібляка, який разом з працівниками Київського обласного центру творчості був поряд протягом трьох годин семінару та відповів майже на усі питання, які задали майстри Київщини. З першої хвилини розповіді Миколи Миколайовича про збереження та популяризацію народного мистецтва, майстри затамувавши подих уважно слухали кожне слово аби не випустити цінну деталь почутого.

Про діяльність та життя у воєнний час розповіли майстрині, які були під окупацією, обстрілами, а також були і є волонтерами: майстриня, член Національної спілки художників України, викладач-методист, керівник гуртка «Академія Олівця» Бориспільського БДЮТ «Дивоцвіт», відмінник освіти України – Юлія Петренко (м.Бориспіль), заслужена майстриня народної творчості України, майстриня-писанкарка – Світлана Вискочил (Бородянська ТГ, Загальці), килимарка, ткаля Богуславського традиційного ткацтва - Валентина Ткач (м.Богуслав), учень Марії Примаченко – Василь Шелігацький (Іванківська ТГ).

Семінар продовжувавсь запитаннями від Творчого клубу «Спілка митців Борисполя», майстрів Переяславської громади, майстринь Марини Зуєвої та Вікторії Дяченко Обухівської громади. Три години промайнули на одному подиху, але усі залишилися з великим натхненням на подальшу роботу.

Дякуємо майстрам Київщини за важку та наполегливу працю, вашу творчість та працелюбність! Ви - поціновувачі українських традицій, відомі не тільки в Україні, а і далеко за межами, прославляючи талановиту Київщину, ви незламні українці, які творять добро і даруєте людям красу та радість! Разом з Вами, у дружньому колі – ми наближаємо Перемогу!

Особлива вдячність Миколі Миколайовичу Шкрібляку за підтримку, розуміння, добросердечність та щирість! Ваші поради та навчання є неоціненним внеском у розвиток народного мистецтва Київщини!

Відеотранслація в записі: СЕМІНАР

 


«Заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова про семінар»