Онлайн-конференція на тему: «Правове регулювання діяльності клубних закладів»

За підтримки управління культури Київської обласної державної адміністрації та Київської обласної ради, Київським обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи для працівників клубних закладів Київської області, було організовано та проведено в програмі ZOOM онлайн-конференцію на тему: «Правове регулювання діяльності клубних закладів в умовах реформи децентралізації». Конференцію відкрила Олена Володимирівна Завальська, директор КЗ КОР «Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи».

Заступник начальника управління культури Київської облдержадміністрації Сергій Володимирович Васильонок у своєму виступі зазначив, що усім разом необхідно працювати над подоланням труднощів, забезпечуючи розвиток культури та культурних послуг у контексті децентралізації. Тому, питання впорядкування правової бази клубних закладів, а відтак і законодавчого поля культури в цілому є надзвичайно актуальними.

Представники Міністерства культури та інформаційної політики України, керівники та спеціалісти управління культури облдержадміністрації, комітету профспілки працівників культури Київської області розглянули низку актуальних питань, серед яких: процедура передачі клубних закладів у підпорядкування територіальних громад, функціонування базової мережі клубних закладів місцевого рівня, дотримання трудового законодавства та забезпечення соціальних гарантій працівників клубних закладів, надали роз’яснення щодо оплати праці та збереження мережі клубних закладів.

Неодноразово підкреслювалося, що відповідно до п.3 ст. 22 Закону України «Про культуру», виключення закладів культури з базової мережі можливе лише за погодженням з центральним органом виконавчої влади – Міністерством культури та інформаційної політики України. Втім, збереження культурних благ, цінностей та надбань, а відтак і реалізація духовних практик сьогодення засобами клубних закладів, згідно законодавства, забезпечують органи місцевого самоврядування, що дозволяє стверджувати про повне державне утримання клубних закладів (державної й комунальної форм власності), послуги яких спрямовані на збереження та культурний розвиток громади.

Попри напружену ситуацію працівники культури Київщини покладають надію на краще. Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, обласна профспілкова організація працівників культури сприятимуть забезпеченню соціальних гарантій, попередження трудових конфліктів, використовуючи усі законні методи для досягнення соціальної справедливості.


Детальніше за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=e7oeHPvzNQM