«ГОРДІСТЬ КУЛЬТУРИ КИЇВЩИНИ»

Капела розпочала своє творче життя в 1989 р. в селі Велика Олександрівка Бориспільського району Київської області. Засновником цього непересічного сучасного українського колективу є народний артист України Олександр Зюзькін, який протягом 28 років залишався незмінним художнім керівником та диригентом капели.

Майже одразу після заснування хоровий колектив розпочав активну концертну діяльність, здобуваючи безцінний сценічний досвід і відточуючи виконавську майстерність. В 1991 р. колективу було присвоєно почесне звання «народний» та ім’я видатного українського вченого, етнографа і фольклориста Павла Платоновича Чубинського. Право носити ім’я Павла Чубинського надане колективу не лише тому, що їх ріднить Бориспільський край – спільна мала батьківщина, а й тому, що в грудні 1989 р. на заключному концерті кращих самодіяльних колективів Бориспільського району в селі Ревне перед велелюдною аудиторією з вуст щойно створеного колективу під керуванням Олександра Зюзькіна вперше зазвучав твір М. Вербицького на слова П. Чубинського «Ще не вмерла Україна, і слава, і воля» (на той час ще заборонений совєтською владою неофіційний Гімн України).

За роки свого існування аматорський колектив здобув міцну професійну репутацію і накопичив надзвичайно цінний досвід концертних виступів у різних країнах світу. Україна, Литва, Естонія, Польща, Фінляндія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Італія, Німеччина, Греція, Австрія, Швеція, Данія, Південна Корея, Сполучені Штати Америки – концерти хорової капели скрізь проходили з величезним успіхом.

Зростанню виконавської майстерності сприяла успішна участь в численних всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях, на яких колектив отримав чимало нагород. Серед найвагоміших здобутків можна назвати Гран-прі V Міжрегіонального конкурсу хорових колективів імені Кирила Стеценка (м. Київ, 2002 р.), Гран-прі та золота медаль IV Міжнародного хорового фестивалю в м.Бієліна (Боснія і Герцеговина, 2005 р.), золотий диплом V Міжнародного хорового конкурсу імені Роберта Шумана (м.Цвіккау, Німеччина, 2006 р.), срібний диплом II Міжнародного конкурсу «Духовна музика в Римі» (Італія, 2007 р.), бронзова медаль V Всесвітньої хорової олімпіади (м.Грац, Австрія, 2008 р.), золотий диплом І Американського міжнародного хорового конкурсу в м. Сент-Луїс (США, 2010 р.), срібна медаль VII Всесвітньої хорової олімпіади (м.Цинциннаті, США, 2012 р.), диплом лауреата І Всеукраїнського хорового конкурсу, присвяченого 150-річчю від дня народження Бориса Грінченка (м. Київ, 2013 р.), срібна медаль І Європейського хорового чемпіонату (м.Грац, Австрія, 2013 р.).

В 2017 р. художнім керівником Народної академічної хорової капели ім.П.Чубинського став заслужений діяч мистецтв України, професор Національної музичної академії України Дмитро Радик. Протягом 2017-2022 рр. колектив підготував і виконав ряд концертних програм, а саме: А. Вівальді «Gloria», В. А. Моцарт «Коронаційна меса», Е. Л. Веббер «Requiem», А.Брукнер «Меса №2 мі мінор», «Великодній концерт», «Павло Чубинський і його доба», «Концерт пам’яті Олександра Зюзькіна» та ін.

В 2018 році хорова капела отримала ґрант від Українського культурного фонду на виконання трьох концертних програм «Праведная душе. Концерт-реквієм. 85 років пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні» – концерти прозвучали 4 листопада в Харківській обласній філармонії (у співпраці з Академічним симфонічним оркестром Харківської філармонії), 17 листопада в Чернігівському обласному філармонійному центрі (у співпраці з Національним академічним духовим оркестром України), 25 листопада в Чернівецькій обласній філармонії (у співпраці з Академічним симфонічним оркестром Чернівецької філармонії).

За участю колективу відбулись прем’єри творів сучасних українських композиторів – кантати для хору, солістів та камерного оркестру Світлани Острової на слова Миколи Боровка «Безсмертя» у співпраці з Ансамблем класичної музики ім.Б.Лятошинського (2019 р.); кантата Володимира Зубицького для хору і камерного оркестру «Моя Україна» (2019 р.) та «Діду мій, дударику» (2021 р.) у співпраці з Національним ансамблем солістів «Київська камерата» і кантати для мішаного хору, солістів, читця, органа та ударних інструментів «Благодатная Марія» (2022 р.).