«ЩЕДРА СКАТЕРТИНА КИЇВЩИНИ»
"Тарасівські деруни" презентує директор
Ново Пустоварівського СБК - Наталія Шабетник Сквирської територіальної громади.
Деруни поширені в багатьох народів під різними
назвами. Назва страви, як правило, відображає спосіб її приготування чи вказує
на головну складову — картоплю. Інші інгредієнти додаються згідно з традицією в
конкретному регіоні, чи домашнім рецептом, що передається з покоління в
покоління. Такими інгредієнтами є: ріпчаста цибуля, борошно, часник, яйця,
сіль.До столу деруни подаються зі сметаною, ряжанкою, сиром, шкварками чи
соломахою. В давнину, за традиційними народними рецептами іноді додавали білий
сметанний соус із підсмаженою цибулею і грибами, заправлений підсмаженим
борошном (запражку). Нерідко готові деруни (переважно без начинки) складали у
макітру чи горщик, заливали сметаною і ставили у гарячу піч. У традиційній
українській кухні, деруни споживали найчастіше в неділю — на сніданок або
вечерю.