«ЩЕДРА СКАТЕРТИНА КИЇВЩИНИ»

"Тарасівські деруни" презентує директор Ново Пустоварівського СБК - Наталія Шабетник Сквирської територіальної громади.

Деруни поширені в багатьох народів під різними назвами. Назва страви, як правило, відображає спосіб її приготування чи вказує на головну складову — картоплю. Інші інгредієнти додаються згідно з традицією в конкретному регіоні, чи домашнім рецептом, що передається з покоління в покоління. Такими інгредієнтами є: ріпчаста цибуля, борошно, часник, яйця, сіль.До столу деруни подаються зі сметаною, ряжанкою, сиром, шкварками чи соломахою. В давнину, за традиційними народними рецептами іноді додавали білий сметанний соус із підсмаженою цибулею і грибами, заправлений підсмаженим борошном (запражку). Нерідко готові деруни (переважно без начинки) складали у макітру чи горщик, заливали сметаною і ставили у гарячу піч. У традиційній українській кухні, деруни споживали найчастіше в неділю — на сніданок або вечерю.